web analytics
26 september: Bert Hassel, del 11

26 september: Bert Hassel, del 11

Idag är det den 26 september, och för 88 år sedan, den 26 september 1928, ankom ångaren Fulton till Köpenhamn. Ombord fanns flygaressen Bert Hassell och Parker Cramer, som hade nödlandat på Grönland på sin färd från Rockford, Illinois till Stockholm.

Amerikanska tidningar meddelade att Bert och Parker fått ett relativt stillsamt mottagande. Visserligen väntade flera hundra personer på dem på kajen i Köpenhamn, men inga formella tal hölls. Bert förvånade alla genom att tala sina föräldrars modersmål, svenska, flytande med dem som mötte upp. Han var inte det minsta avskräckt av de senaste veckornas äventyr, utan berättade att så snart han kom tillbaka till USA skulle han börja leta finansiering till ett nytt försök att flyga samma sträcka. Planen var att det skulle äga rum till våren, i samma flygplanstyp som The Greater Rockford som nu stod på en glaciär på Grönland, en Stinson Detroiter. Han trodde att planet, även om det varit oskatt när de lämnade det, nu hade slagits sönder av vädret, men hoppades kunna ta tillvara på instrumenten och motorn. Han var fortfarande säker på att Grönland vore en perfekt plats att använda för mellanlandningar för flygningar över Atlanten, snarare än att flyga hela vägen över havet, som man gjort dittills. Detta för att direktflyg krävde så mycket plats för flygbränsle på bekostnad av plats för passagerare. Bert beklagade också att de inte kunnat få med sig posten från planet. Bland breven som nu förmodligen låg begravda med flygplanet under snön fanns post till den svenska kungafamiljen.

I Danmark var Bert och Parker tidningen Politikens gäster, och träffade dessutom chefen för den amerikanska legationen i landet, Dr Dodge. Bert tog också tillfället i akt och reste över till Sverige på en långhelg, och besökte släktingar till sin fru i Falköping och tog en tur till Stockholm, när han ändå var i Norden. Parker å sin sida tog en sväng till Tyskland.

Den 4 oktober var det så dags för de två flygarna att tillsammans med männen i Hobbs expedition stiga ombord på det danska fartyget Frederic VIII för att resa mot London, som var nästa stopp på den omständliga färden tillbaka till USA. Den här gången rapporterade amerikanska tidningar att en stor skara människor hade stått på kajen och vinkat av dem under jubel. En orkester hade spelat både den danska och den amerikanska nationalsången. En avresa värd namnet för två flygaress, med andra ord.

Fortsättning följer den 15 oktober…

Comments are closed.